A jég hátán is – Didergés helyett gyógyulás

Prológus

Mi lenne az első gondolatod, ha látnál egy fickót, aki épp a jégtáblákkal díszített tóban fürdik? Koen De Jong azonnal elkezdett kutatni utána, hogy ki lehet ez az elmebeteg. Sorra nézte a videókat, hogy Wim hogyan fut maratont hóban, hogyan ücsörög egy jéggel teli kádban és hogyan úszkál rekord távon a jég alatt éppen csak annyi ruhában, hogy ne büntessék meg közszemérem sértésért. Legtöbben az ilyen képsorok láttán is elkezdenek fázni, nem hogy kedvet kapjanak hozzá.

Koen is így volt ezzel, épp ezért nagyon érdekelte, hogyan képes Wim erre az emberfelettinek tűnő teljesítményre. Magyarázatként azt találta, hogy 80%-ban a légzésen múlik. Koen kitartóan zaklatta, így végül sikerült felvennie vele a kapcsolatot, hogy kutatásokba kezdjenek. Megkérdezte, hogy miért csinálja mindezt? Wim pedig elkezdte sorolni a hidegterápia előnyeit, a hogyanokat és miérteket. Nem csak a légzésről és hidegről lesz szó, hanem arról is, hogyan irányíthatjuk az autonóm (más néven vegetatív) idegrendszerünket.

Wim Hof élete – nagyon-nagyon röviden

Az író azért mesél az életéről, hogy az olvasó lássa milyen utat járt be, milyen tapasztalatokra tett szert, így pár sorban veletek is megosztjuk.

1959-ben született, és már fiatalon is vonzotta a hideg. Hindu és buddhista könyveket olvasott, meditálni, jógázni kezdett, majd 17 évesen otthagyta az iskolát, mert keresni akart egy tanárt, aki megtanítja neki, hogy mik azok a dolgok, amik valójában fontosak az életben. Indiába utazott, ahol csatlakozott két zarándokhoz, velük barátságot is kötött. A Gangesz mentén utazva rájött, hogy ez nem az ő világa, így visszatért Hollandiába. Számos területen kipróbálta magát, örök nyughatatlanként kereste a helyét. Megházasodott, majd 1983-ban megszületett a fiuk is, ám ekkor sem érezte teljesnek az életét. Felesége mentális betegségben szenvedett, ami miatt véget vetett az életének. Később Hof újraházasodott, és született még egy fia. Miután gyermekei felnőttek, ismét új kihívásokra volt szüksége, ekkor vágott bele a rekordok felállításába. Szeretett volna segíteni másoknak, így számos kutatás és kísérlet alanya lett.

Hatások

Valljuk be, minden szempontból elkényelmesedtünk, ezzel pedig beszűkítettük a tűrőképességünket. A modern ember télen tetőtől talpig beburkolózik, nyáron bekapcsolja a klímát, önti magába a jeges italokat, mégis állandóan panaszkodik, hogy melege van vagy fázik. Képtelen tűrni, ismeretlen fogalom számára az adaptáció és elutasítja azt, ami kicsit is feszegeti a határait. Pedig a hidegterápiának számos olyan hatása van, ami miatt megéri alkalmazni.

A könyv az alábbiakat említi pozitív hatásként:

 • támogatja a bőr és haj minőségének javulását
 • hozzájárul a vérkeringés és szív egészségéhez
 • pozitív hatással van az energiaszintre
 • javítja a hangulatot
 • jobb lesz a hőtűrés
 • és általánosságban az egészségi állapotunkra kedvező hatást gyakorol

2010-ben végeztek egy kísérletet Hoffal, ami megállapította, hogy elképesztő mértékben képes a hőtartásra. Ennek oka, hogy a sok hidegben való edzés hatására az átlagosnál több barna zsírral rendelkezik, ami a hőháztartásunk stabilitásáért is felelős. 

Barna zsírszövet

Sokáig úgy gondolták, hogy barna zsírszövet csak a csecsemőkben található, végül 2010 környékén fedezték fel, hogy a felnőttek is birtokolják, csak jóval kisebb mennyiségben. Később arra a felfedezésre jutottak, hogy a hidegterápiát alkalmazó emberek szervezetében jóval több van. 

Maga a barna zsír energiát éget el, ezzel biztosítja a hőháztartásunk stabilitását, és hozzájárul a testsúly optimalizálásához is. Számos kutatás van jelenleg is folyamatban, amit viszont már kijelentettek a kutatók, az az, hogy a több barna zsírszövettel rendelkezők körében számottevően ritkább a civilizációs, szív- és érrendszeri és elhízással kapcsolatos betegségek előfordulása.

Úgy vélik, hogy a hidegterápia, a koffein és a testmozgás hármasa serkenti a mennyiségét, de további célzott vizsgálatok szükségesek.

Hidegzuhany és jégfürdő a gyakorlatban

 1. Tanulj meg lassan, nyugodtan, tudatosan lélegezni.
 2. Zuhanyozz langyos vízzel, majd fokozatosan csökkentsd a víz hőmérsékletét.
 3. Eleinte csak egyes végtagjaidat tedd ki hidegebb víznek.
 4. Egy lavórba engedj hideg vizet, helyezd bele valamelyik végtagod, majd fokozatosan töltsd fel jégkockákkal.
 5. Lassan és türelmesen növeld a hidegnek kitett felületet, engedd, hogy a szervezeted a maga tempójában alkalmazkodjon.

Amikor tanulmányozták, akkor megállapítást nyert, hogy képes tudatosan irányítani az automón idegrendszerét és immunrendszerét is, valamint nagyobb fizikai teljesítményre lesz képes. Később a tanítványait is megvizsgálták, a fenti megállapítások pedig esetükben is igaznak bizonyultak. Tehát a módszerével eredményei reprodukálhatóak.

A testünkben vannak thermo receptorok, melyek a TRP-k (tranziens receptor potenciál) közé tartoznak. Ezek ingerekre reagálnak, így a hőmérsékletre is. Hőség vagy hideg esetén ezek a TRP-k fájdalomreceptorokhoz kapcsolódnak, így a hőmérsékleti szélsőségek esetén nő a fájdalomtűrés.

Bizonyítást nyert, hogy Hof képes szabályozni egyes gyulladásokkal kapcsolatos faktort, így az IL6-ot, IL8-at, a TNF alfát és az NFKB aktivitását is, ami a gyulladásokért felelős fehérjéket kontrollálja. Az NFKB magas szintje több betegséggel is összefüggésbe hozható: szívproblémák, érelmeszesedés, Crohn, rák, COPD-vel, I-es és II-es típusú diabétesszel.

Egy hipotézis szerint a stressz fokozza az NFKB aktivitást, ám Wim módszerei viszont csökkentik a stressz-szintet.

Annak ellenére, hogy vizsgálták az Wim és tanítványai szervezetét, az író óva int mindenkit attól, hogy tudományos tényként kezelje a módszer hatásosságát, mivel leginkább csak empirikus úton bizonyítottak a hatásai.

A légzésről

Lélegezni mindenki tud, de egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy sem a mennyisége, sem a minősége nem mindegy. A lassabb, tudatosabb légzésnek számos előnye van, így például segít a relaxációban, alvásban, csökkenti a pulzust, a stresszhormonok szintjét, fájdalomcsillapító hatása van, energetizál, enyhíti a háti-, nyaki- és emésztőrendszeri problémákat.

Honnan tudod, hogy készen állsz rá?

Ha percenként tíznél kevesebbszer veszel levegőt nyugalmi állapotban, akkor elkezdheted az adaptációt.

Wim kitér arra is, hogy hogyan működik a légzőszervrendszerünk, hogy az oxigén azért fontos, hogy tápanyagokat állíthassunk elő, a szén-dioxid pedig azért, hogy az oxigén a véredényekbe jusson.

Paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer

Az autonóm idegrendszerről röviden

Az autonóm idegrendszer szabályozza több szervünk, szövetünk működését, például a szívizomét is, tehát optimalizálása a legalapabb életfunkcióinkra is hatással van, bár működése jórészt nem tudatosul bennünk. Az autonóm idegrendszer a központi és a perifériás idegrendszer területén is fellelhető. Két részre oszlik: szimpatikus és paraszimpatikus. Ezek többnyire ellentétes hatásokat váltanak ki a szervekben, viszont egymással összehangoltan működnek, és ez az egyensúly az, ami fenntartja a stabil belső környezetünket.

A paraszimpatikus a fék, a szimpatikus idegrendszer pedig a gázpedál.

Ha csökkentjük a légzésszámot, és növeljük a teljes légzés időtartamát, akkor képesek vagyunk aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert.

Milyen problémákhoz vezet a nem megfelelő légzés?

 • váll és nyakfájdalom
 • nyugtalanság
 • emésztési panaszok
 • gyors kifáradás
 • erős szívdobogás
 • stressz szint emelkedése, magasan tartása
 • stressz okozta mentális és fizikai problémák

Wim Hof-féle légzőgyakorlatok

Fő célja a relaxáció és az autonóm idegrendszer befolyásolása.

Figyelem! A gyakorlatot csak biztonságos környezetben végezd, ahol egy esetleges eszméletvesztés miatt nem következik be balesetveszélyes helyzet rád és a környezetedre nézve!

A gyakorlat lépésről-lépésre

 1. mély belégzés és kilégzés

2. ismételd 30x a saját tempódban

3. az utolsóalkalommal a kilégzésed legyen teljes

4. majd következzen egy jó mély lélegzet, ezt szép lassan fújd ki

5. ne vegyél levegőt, várd meg míg kifejezett ingert érzel rá

6. a 4. és 5. pontokat ismételd addig míg szédülést, zsibbadást, tompaságot nem érzel

Ezzel a gyakorlattal több energiával láthatod el a sejtjeidet. 

Az elkötelezettség

Wim 50 évesen edzésprogram nélkül vágott bele abba, hogy -16°C hőmérsékleten maratont fusson. Miközben az elkötelezettségére fókuszált, a gondolataival és a hideggel tréningezte magát a megmérettetésre. Edzés gyanánt téli éjjeleken az amszterdami csatornákban úszott -25°C-os vízben.

Végül 37 km futás után a maradékot lesétálta, így az ideje 5 óra 25 perc volt.

Kilimanjaro

A Kilimanjaro 5895 méter magas, a jól képzett hegymászók 6 nap alatt tudják megmászni, Hof viszont mindössze két napot adott rá magának és 26 főből álló csoportjának. A csapat tagjai között voltak Chronos, Sclerosis multiplexes, Rheumatoid arthritises és daganatos betegek is. Hof mindenkinek megtanította a légzőgyakorlatokat, és a hidegre is felkészítette őket, így biztos volt benne, hogy sikerülni fog nekik annak ellenére is, hogy az alpinizmusban egyikük sem volt jártas. Azt mondta, hogy a titok mindössze a légzésben és a hideggel szembeni edzettségben rejlik, így pólóban és rövidnadrágban indultak neki az útnak. A csoportból huszonnégyen értek be a célba, ahol  -15°C volt a hőmérséklet, mindezt pedig valóban 48 órán belül érték el.

2015-ben úgy gondolta Wim, hogy szeretné még egyszer megcsinálni, de inkább 36 óra alatt. Ekkor 19 fős csoporttal indult útnak, tizenöten pedig célba is értek a vállalt időintervallumon belül.

Kiknek ajánlott?

Első sorban egészséges embereknek megelőzés céljából, valamint sportolóknak, hogy maximalizálják a regenerációt, de az alábbi kórképek esetén sokaknak bizonyította már a módszer a hatásosságát.

 • Chron 
 • Rheumatoid arthritis
 • Saganatos megbetegedések
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Magas vérnyomás 
 • Obezitás
 • magas gyulladásszint esetén
 • Lyme kór
 • Depresszió
 • Asztma
 • Ízületi gyulladás
 • Cukorbetegségek
 • Krónikus fáradtság
 • Visszér
 • Hideg kéz és láb

Összefoglalás

Wim Hof élete, rekordjai és teljesítménye még a sokat látott biohackerek számára is lenyűgöző. Hogy működik-e? Mindenképp megéri kipróbálni, hiszen az elszántságon túl nem igazán kell hozzá más.